Kinderboekenweekgeschenk en prentenboek van de kinderboekenweek

Haaientanden en Het Astronautje

Haaientanden:

Anna Woltz schrijft al meer dan de helft van haar leven en wint de ene prijs na de andere. Speciaal voor de Kinderboekenweek schreef ze Haaientanden.

Waarover gaat het boek?

Atlanta van elf heeft een waanzinnig plan: ze wil in 24 uur rond het IJsselmeer fietsen. Voor de belangrijkste tocht van haar leven heeft ze twaalf boterhammen nodig, vier bananen, een nachtbeugel en kerstverlichting. Opgeven kan niet, dan gaat alles mis. Ze is pas net begonnen als ze keihard tegen de fiets van Finley knalt. Finley is even oud als Atlanta, Hij is vrolijk, grappig én mysterieus: hij is weggelopen van huis, maar heeft niks meegenomen. In zijn zak zitten alleen twee haaientanden … Heeft Atlanta pech dat ze hem ontmoet, of juist geluk?

Het astronautje

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2019 (van 2 t/m 13 oktober) is gemaakt door André Kuipers en Natascha Stenvert. Het verhaal sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2019: Voertuigen met het motto: Reis mee! Tijdens de langste Europese ruimtevlucht ooit, schreef Kuipers het prentenboek, André het astronautje voor zijn kinderen. Hierna volgden nog drie prentenboeken van André het astronautje, die hij samen met illustrator Natascha Stenvert maakte. In dit boek gaan astronautje André en Astromuis op zoek naar Laika.

Ideeën voor een gezonde lunchtrommel

• Gebruik een stevige broodtrommel die goed sluit.
  • Geef geen vleeswaren mee die snel bederven, zoals rosbief, fricandeau of filet americain. Betere keuzes zijn 30+ kaas, zuivelspread of hüttenkäse.
  • Maak brood met kaas de avond ervoor klaar en leg het in de vriezer. Geef het 's ochtend mee naar school. Als het tijd is om te lunchen is het brood ontdooid en is de kaas niet zweterig.
  • Notenpasta of pindakaas (van 100% noten of pinda's zonder toegevoegd zout of suiker) blijft lang goed. Dit is ook lekker met wat schijfjes komkommer erop.
  • Beleg het brood steeds met een andere kleur groente. Denk aan plakjes komkommer, wortel, radijs of paprika.

En om het nog wat af te wisselen en leuk te maken:
  • Leg een servetje op de bodem van de lunchtrommel of wikkel er een om de boterham.
  • Vouw een blaadje bakpapier of inpakpapier om de boterham heen. Knip er een figuur uit of laat dit door je kind doen. Denk aan een zon, een dier, een auto of een letter.
  • Gebruik een leuk prikkertje om de boterhammen bij elkaar te houden.
  • Stop een lief briefje in de broodtrommel.
  • Varieer met volkoren broodsoorten: boterham, pistolet, bagel, bolletje...

Voorbeelden:

• Boterham banaan. Rol met de deegroller een volkoren boterham plat. Besmeer de boterham met halvarine of margarine en leg er een hele banaan in. Rol het geheel op en doe hem in de lunchtrommel. Ook lekker met notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd suiker of zout.
  • Broodlolly. Besmeer 2 volkoren boterhammen met halvarine of margarine. Snijd de boterhammen ieder in 6 stukjes. Neem 2 houten stokjes en prik de stukjes boterham erop. Doe dit om de beurt met sla, plakjes appel en een plak 30+ kaas (ook in 6 stukjes gesneden).

Bron: Voedingscentrum

Op de Agenda